Elaeagnus ebbingei (olijfwilg)

Elaeagnus ebbingei is een veelzijdige en aantrekkelijke plant die steeds populairder wordt in tuinen over de hele wereld. Deze groenblijvende struik, ook wel bekend als de Olijfwilg, heeft een unieke uitstraling en biedt tal van voordelen. In dit artikel leer je alles over de eigenschappen en geven we tips over de verzorging en de voordelen van deze prachtige plant.

Wat is de Elaeagnus ebbingei?

Elaeagnus ebbingei is een struik die behoort tot de Elaeagnaceae-familie. Deze plant is afkomstig uit Japan en China en staat bekend om zijn aantrekkelijke uiterlijk. Elaeagnus ebbingei kan een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter en heeft donkergroene, glanzende bladeren met een zilverachtige onderkant. In de herfst bloeit de plant met kleine, witte bloemen die een aangename geur verspreiden – en daarmee aantrekkelijk zijn voor bijen. Na de bloei maken de bloemen plaats voor rode bessen, waar vogels op af komen.

Voordelen van Elaeagnus ebbingei in de tuin

Elaeagnus ebbingei heeft verschillende voordelen die het een uitstekende keuze maken voor uw tuin.

  1. Ten eerste is deze plant winterhard en groenblijvend, waardoor hij het hele jaar door kleur en body aan je tuin toevoegt.
  2. Daarnaast is de plant bestand tegen droogte en zoute omstandigheden, waardoor hij geschikt is voor tuinen in kustgebieden.
  3. De struik groeit snel en vormt een dichte begroeiing, waardoor het een uitstekende keuze is als haagplant.
  4. Bovendien trekken de geurige bloemen van de olijfwilg bijen, vlinders en vogels aan, waardoor je tuin tot leven komt.

De verzorging

Om optimaal van de olijfwilg te genieten, is het belangrijk om de juiste verzorging te toe te passen.

  • Deze struik gedijt goed op zowel zonnige als halfschaduwrijke plekken.
  • Het is raadzaam om de Elaeagnus ebbingei te planten in goed doorlatende grond die niet te nat is.
  • Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.
  • Bemest hem in het voorjaar met een uitgebalanceerde meststof.
  • Snoei de struik in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm (van de haag) te behouden en de groei te stimuleren.

Mogelijke problemen en oplossingen

Elaeagnus ebbingei is over het algemeen een sterke plant met weinig problemen. Een veelvoorkomend probleem is dat de plant bladluizen krijgt, die de bladeren kunnen aantasten. Om dit probleem aan te pakken, kun je de bladeren afspoelen met water of gebruikmaken van milieuvriendelijke insecticiden. Ook is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ziekten of andere plagen, zodat je snel kunt ingrijpen.

Tuinontwerpen met de olijfwilg

Elaeagnus ebbingei kan op verschillende manieren worden gebruikt in tuinontwerpen. Vanwege zijn snelle groei en dichte begroeiing is het een uitstekende keuze voor het creëren van hagen of heggen. Het kan ook worden gebruikt als een opvallende accentplant in landschapsontwerpen, waarbij de glanzende bladeren en geurige bloemen de aandacht trekken. Combineer de olijfwilg met andere planten zoals lavendel, siergrassen of hortensia’s voor een mooie mix van texturen en kleuren in je tuin.

Waar Elaeagnus ebbingei kopen?

Smits Boomkwekerij biedt een bijzonder breed scala aan hoogwaardige bomen, hagen en struiken. Zo vind je ook de Elaeagnus ebbingei op onze velden. Neem contact met ons op voor een afspraak of een offerte.