Vormen geven identiteit aan een tuin

In steeds meer tuinen zie je vorm- en leibomen voorbijkomen. Vorm- en leibomen geven van oudsher bescherming aan gebouwen en mensen. Behalve functioneel worden ze tegenwoordig ook gezien als sfeer- en stijlelement. Dankzij hun strakke vormen passen ze perfect in moderne en klassieke tuinen. Door ze in een repeterend patroon te planten, kunt u sterke lijnen en kaders buiten aanbrengen. Deze blijven het hele jaar door zichtbaar.

Snoeien is voor veel planten en bomen nodig om in vorm te blijven maar hiermee kan je ook planten in een gewenste vorm snoeien. Een Taxus baccata is erg geschikt voor vormsnoei, deze zie je dan ook vaak in verschillende vormen terug in tuinen of op de kwekerij. Een Taxus is zeer goed en gemakkelijk te snoeien. Hoe vaker je een Taxus snoeit, hoe dichter de Taxus wordt. Je kunt de Taxus zelfs tot op het oude hout snoeien. Hij zal vanuit hier weer nieuwe naalden maken. Naast dat de Taxus baccata de hele winter door groen blijft, is hij ook een langzame groeier en zal zijn vorm dus heel lang behouden. Het is natuurlijk wel belangrijk om het snoeien goed bij te houden wil je deze vorm strak houden.
Deze vormen worden ook wel eens ‘Topiary’ genoemd. Op de kwekerij kan je veel van vormen terugvinden zoals bollen, bijenkorven, blokken, kegels, piramides etc. Wij kunnen deze vorm aanbieden in verschillende soorten en maten.